terrassa lliure de transgènics

Què volem?

Hem trobat molt apropiades les declaracions que van fer el terme municipal de Sant Joan d’Espí (2008) i el d’Alcoi (2011). És per això que els agafem com a models per a començar a plantejar les nostres peticions ja que recullen molt bé les nostres inquietuds i les nostres demandes. Al final del procés esperem assolir un manifest, entre tots i totes, que s’hi ajusti al màxim a les necessitats i a la realitat específica del nostre municipi.

“Atès que no hi ha consens científic sobre els riscos per a la salut humana i animal dels aliments transgènics, ni sobre els criteris per a la seva avaluació i el disseny dels experiments. Que el nombre d’estudis publicats a revistes científiques on s’hant trobat efectes perjudicials dels OGM per la salut animal és considerable, tant en estudis d’alimentació de llarg termini, com en els realitzats sobre cries de roents o en estudis de fertilitat. Tenint en compte que el cultiu d’OGM a Catalunya i a la resta del món s’ha mostrat com un factor d’erosió de la biodiversitat cultivada, posant en perill el manteniment del patrimoni alimentari i cultural de cada país i que a Catalunya, concretament, l’experiència de l’únic transgènic (el blat de moro MON 810) ha generat des de la seva autorització irresolubles conflictes d’incopatibilitat amb l’agricultura tradicional i ecològica a causa de la contaminació de les llavors per pol.linització i per altres vies, fent desaparèixer practicament el conreu de blat de moro ecològic.

Per tant, és un fet que els OGM suposen una més intesa privatització del patrimoni agroalimentari i dependència dels pagesos, consumidors i pobles en matèria de llavors i alimentació. A la gran majoria dels camps europeus s’ha prohibit el conreu de plantes modificades genèticament, és un fet que no hi ha necessitat tècnica, ni social, ni política per a l’alliberament d’aquests organismes modificats, i és un fet que la pagesia ecològica i les varietats tradicionals són elements capaços de produir aliments sans i suficients conservant els recursos naturals i donant un valor afegit a la producció alimentària del país. És més, un informe internacional d’avaluació de la ciència i tecnologia pel desenvolupament (IAASTD), en el qual han participat 400 científics, reconeix un pobre rol dels transgènics en alimentar a la població mundial.

Si a tot això afegim que el Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat va aprovar un pla d’acció pel foment de l’alimentació i l’agricultura ecològiques (2008-2012) dins del qual s’inclou la participació en el projecte europeu RED BIO per afavorir aquestes produccions ecològiques, es fa evident la contradicció i la incompatibilitat d’aquest posicionament amb la promoció dels OMG a Catalunya.

Com també es fa evident que la producció i comercialització d’aquests organismes s’hi oposa al dret dels pagesos a practicar una agricultura tradicional i ecològica, al dret dels elaboradors alimentaris a posar en el mercat una producció lliure de transgènics i al dret del consumidor a escollir productes sense OGM.

Atenent, doncs, al Principi de Precaució reconegut per la normativa i jurisprudència europea vigent, demanem:

Recollint la inquietud de la ciutadania terrassenca, així com de pagesos, científics i consumidors del conjunt de la societat catalana, que TERRASSA ES DECLARI LLIURE DE TRANSGÈNICS i que recolzi tota iniciativa legislativa popular que demani la retirada del MON 810 dels camps catalans i la prohibició del conreu de noves varietats OGM a Catalunya.

Deja un comentario